Stap voor stap webinars maken met Systeme.io

Een webinar maken, past perfect bij deze tijd. Sinds het steeds makkelijker is geworden om online producten en diensten te verkopen, is er ook steeds meer aandacht voor manieren om je aanbod en expertise bij je doelgroep bekend te maken.

Dit is dan ook precies waar webinars om de hoek komen kijken.

In de praktijk zijn er talloze voordelen verbonden aan het werken met webinars. Al helemaal wanneer je ervoor kiest om deze te maken en aan te bieden met Systeme.io.

In deze tekst duiken we daarom diep in alle relevante informatie omtrent dit onderwerp. Zo ben je binnen de kortste keren volledig op de hoogte van de toegevoegde waarde van de moderne webinar!

Wat is een webinar?

In de wereld van digitale marketing blijven innovaties elkaar snel opvolgen. Een van de krachtigste tools die bedrijven tegenwoordig gebruiken, is de webinar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende groepen:

 • Ondernemers
 • Kleine bedrijven
 • Specialisten (bijv. medisch)
 • Grote bedrijven (bijv. Amazon, Bol.com en Zalando)

Allemaal maken ze volop gebruik van webinars om hun bereik te vergroten zonder eerst in dure reclamecampagnes te moeten investeren. Maar wat is een webinar precies? En hoe kun ook jij als ondernemer hiervan profiteren?

De term ‘webinar’ is niets meer dan een combinatie van “web” en “seminar”.

Het gaat dan om een online seminar of presentatie die je live uitzendt via het internet. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om een groot publiek te bereiken zonder dat daarbij de gecompliceerde, fysieke bijeenkomsten nodig zijn.

Ben je dus een beginner in digitale marketing? Of ben je intussen al uitgegroeid tot een ervaren marketeer? Dan gaat een webinar jouw marketingstrategie hoe dan ook een stuk sterker maken.

Al met al hebben webinars tal van verschillende doeleinden. De belangrijkste redenen om ze te publiceren, zijn voor:

 • Productlanceringen
 • Trainingen
 • Klantondersteuning
 • Het delen van nieuwe inzichten

Tijdens een webinar kun je als deelnemer in real-time vragen stellen, reageren op polls en de directe interactie aangaan met de presentator. Zo ontstaat er een dynamische, interactieve ervaring.

Dit maakt het een ideaal middel voor het opbouwen van klantrelaties en het genereren van leads.

Een van de grootste voordelen van webinars is hun vermogen om expertise en autoriteit op een bepaald gebied te demonstreren. Door waardevolle informatie te delen en direct in te spelen op vragen en feedback van je publiek, bouw je vertrouwen op en versterk je je merk. Bovendien is het mogelijk om webinars op te nemen en later opnieuw af te spelen.

Dit noemen we ‘evergreen webinars’.

Het is extra handig voor mensen die er niet live bij konden zijn.

Het opzetten van een webinar is tegenwoordig eenvoudig met platforms als Zoom en in het bijzonder Syteme.io.

Met andere woorden; een webinar is een krachtige tool om je marketingbereik te vergroten, je merk te versterken en direct in contact te komen met je doelgroep. Door slim gebruik te maken van deze technologie, ga je als ondernemer heel makkelijk je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Waarom webinars maken en aanbieden?

Intussen heb je al een klein idee gekregen van waar de toegevoegde waarde van webinars maken en aanbieden vandaan komt. Echter is het wel zo handig om hier nog wat dieper op in te gaan, zodat je echt een totaalbeeld vormt. Laten we daarom één voor één de belangrijkste voordelen van goede webinar software erbij pakken:

#1: Meer bereik en toegankelijkheid

Met een webinar ben je in staat om wereldwijd een groot publiek te bereiken, zonder dat daar een fysieke bijeenkomst bij nodig is. Alles verloopt in de basis namelijk online.

Hierdoor heb je automatisch een flink groter bereik. Er komt veel minder gedoe bij kijken om een bepaalde boodschap over te brengen op een specifiek publiek. Mensen hebben slechts een computer en een internetverbinding nodig om ‘erbij te zijn’.

Door deze makkelijke toegankelijkheid via het internet sluiten deelnemers van over de hele wereld regelmatig aan bij webinars, ongeacht de specifieke locatie.

Zo ben je dus enerzijds in staat om je bestaande klantenkring uit te breiden, maar gaat het ook vrij makkelijk zijn om nieuwe markten te betreden. Het is niet voor niets dat bekende bedrijven als Amazon en Bol.com keer op keer blijven aantonen hoe effectief deze strategie is om hun internationale bereik te vergroten en tegelijkertijd kosten te besparen op fysieke evenementen.

#2: Veel kostenefficiënter dan alternatieven

En daarmee belanden we meteen aan bij het tweede grote voordeel van webinars; de kostenefficiëntie, ook wel ‘betaalbaarheid’ genoemd.

Een van de grootste voordelen van webinars is de aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van traditionele seminars en conferenties. Het is niet langer nodig om dure reis- en accommodatiekosten te maken. Zowel voor sprekers als ook voor deelnemers.

Bovendien bespaar je bakken met geld op de kosten voor het huren van een locatie en andere logistieke uitgaven.

Dit maakt webinars een uiterst betaalbare oplossing voor bedrijven van elk formaat.

Met webinar software als Systeme.io kies je voor uitgebreide functies die het supersimpel maken om professioneel ogende webinars te hosten. Zo ga je heel makkelijk een stuk vaker en met minder kosten waardevolle inhoud delen. Een hogere ROI is het welkome gevolg op de lange termijn.

#3: Vergroot betrokkenheid dankzij interactiviteit

Verder bieden webinars een ongeëvenaard niveau van interactiviteit en betrokkenheid met je publiek.

Een deelnemer is namelijk, zoals eerder al kort aangegeven, in real-time in staat om:

 • Vragen te stellen
 • Te reageren op polls
 • Direct de interactie aan te gaan met de presentator

Deze interactieve elementen zorgen automatisch voor veel meer betrokkenheid. Bovendien zorgen ze er ook voor dat deelnemers zich meer verbonden voelen met jouw bijbehorende merk.

Bekende bedrijven gebruiken deze functie om waardevolle feedback te verzamelen en de relatie met de klant verder te versterken.

Door direct in te spelen op vragen en opmerkingen van deelnemers, krijg je een veel beter inzicht in hun specifieke behoeften en zorgen. Dit helpt dan weer bij het optimaliseren van toekomstige marketingstrategieën.

#4: Toont je autoriteit en expertise

Als vierde grote voordeel zijn webinars een uitstekende manier om je expertise en autoriteit in een bepaald vakgebied te demonstreren.

Door waardevolle en relevante informatie te delen, ga je het vertrouwen van je publiek winnen en je positie als autoriteit in je vakgebied versterken. Dit is een strategie die door veel grote bedrijven wordt gebruikt om hun merkautoriteit te vergroten.

Door regelmatig webinars te organiseren over actuele en belangrijke onderwerpen, kun je een trouwe kern van ‘fans’ opbouwen die jouw inzichten waarderen en delen.

Zeker op de lange termijn gaat dit leiden tot meer vertrouwen en een groter gevoel van loyaliteit aan jou als persoon én je bijbehorende merk. Het is als het ware de ultieme vorm van duurzame groei.

#5: Meetbare resultaten

Een laatste belangrijk voordeel van webinars is de mogelijkheid om meetbare resultaten te verkrijgen. Moderne webinarplatforms als Systeme.io bieden uitgebreide analytische tools waarmee je heel specifiek de effectiviteit van je webinars meet. Je kunt bijvoorbeeld gegevens verzamelen over:

 • Deelnamecijfers
 • Betrokkenheid
 • Conversiepercentages

Dergelijke cijfers gaan je helpen om de ROI van je webinars te berekenen.

Deze data-inzichten zijn cruciaal voor het verfijnen van je marketingstrategieën en het maximaliseren van de impact van toekomstige webinars.

4 tips voor een webinar maken

Sta je op het punt om ook zelf (voor de eerste keer) met webinars te gaan werken? Dan helpen we je voorafgaand graag nog even aan wat extra waardevolle informatie. Hier zijn 4 uitgebreide tips om een succesvolle webinar te maken:

#1: Kies een relevant, interessant onderwerp

Het kiezen van een relevant én interessant onderwerp is cruciaal voor de effectiviteit van je webinar. Je doet er goed aan om een onderwerp selecteren dat aansluit bij de specifieke interesses en behoeften van je doelgroep.

Begin met onderzoek naar de pijnpunten en vragen van je publiek:

 • Wat zijn de trending topics in je branche?
 • Waar hebben je klanten behoefte aan?

Een goed gekozen onderwerp trekt vanaf moment één de aandacht en zorgt voor hoge opkomstcijfers. Gebruik enquêtes, sociale media en feedback van klanten om inzicht te krijgen in wat je publiek wil weten.

Zorg ervoor dat het onderwerp informatief, praktisch én toepasbaar. Dit zodat deelnemers er direct mee aan de slag kunnen. Een goed onderwerp draagt bij aan de expertise en autoriteit die je als bedrijf wilt uitstralen. Op de lange termijn zorgt dit voor een positief imago en meer loyaliteit van je klanten.

#2: Promoot je webinar

Een tweede tip is het slim promoten van je webinar. De planning en promotie van je webinar zijn namelijk bijna even belangrijk als de inhoud zelf.

Begin ruim van tevoren met de planning en zorg ervoor dat je alle details goed organiseert. Kies een datum en tijd die geschikt is voor je doelgroep en vermijd tijden waarop je publiek waarschijnlijk druk bezig is (bijv. tijdens werkuren of feestdagen)

Maak gebruik van verschillende marketingkanalen om je webinar te promoten, zoals:

 • E-mailmarketing
 • Social media
 • Je website

Gebruik aantrekkelijke visuals en duidelijke call-to-actions om je doelgroep aan te moedigen zich in te schrijven. Vergeet niet om kort voor de start van de webinar herinneringen te sturen naar de inschrijvers, zodat je de opkomst echt maximaliseert.

Het is ook handig om een geautomatiseerd systeem voor follow-ups te gebruiken, zodat je ook na het evenement contact houdt met deelnemers en ze voorziet van extra content.

#3: Maak gebruik van interactieve elementen

Het toevoegen van interactieve elementen aan je webinar gaat de betrokkenheid van je publiek aanzienlijk verhogen. Gebruik functies zoals:

 • Live polls
 • Q&A-sessies
 • Chatmogelijkheden

Dit is puur om je deelnemers actief bij de sessie te betrekken.

Deze interactieve elementen maken de webinar als geheel een stuk dynamischer en geven je ook waardevolle inzichten in de gedachten en vragen van je publiek. Stimuleer deelnemers om vragen te stellen en hun meningen te delen. Neem vervolgens de tijd om hier tijdens het webinar op in te gaan.

Zo bouw je vanaf moment één aan een sterkere relatie met je doelgroep.

#4: Maak je webinar met Systeme.io

Het juiste platform kiezen voor je webinar gaat een groot verschil maken in de kwaliteit en het succes ervan. Systeme.io is in veel opzichten een uitstekend platform dat gedeeltelijk is ontworpen om het maken en beheren van webinars eenvoudig en efficiënt te maken.

Met Systeme.io kun je gemakkelijk je webinar opzetten, promoten en hosten.

Het platform biedt bovendien uitgebreide functies, zoals:

 • Aanpasbare registratiepagina’s
 • E-mailintegratie
 • Geautomatiseerde follow-ups

Door gebruik te maken van Systeme.io bespaar je flink wat tijd en moeite, terwijl je tegelijkertijd zeker weet dat je webinar professioneel en vlekkeloos verloopt. Zodoende is een keuze voor Systeme.io automatisch ook een keuze voor een hogere tevredenheid en betrokkenheid van je deelnemers.

Dit platform maakt het mogelijk om naadloos over te schakelen tussen verschillende functies en zorgt ervoor dat je elke stap van het proces zelf beheert. Van de planning en de promotie tot aan de uitvoering en de analyse; alles ligt binnen één gebruiksvriendelijke interface binnen handbereik.

Waarom je webinars maken met Systeme.io?

We hebben al kort even aangegeven waarom Systeme.io zo’n geschikt platform is om je webinars mee te maken en publiceren. Echter zijn de voordelen zo groot, dat het zeker nog even de moeite waard is om hier wat langer bij stil te staan.

De belangrijkste voordelen van webinars maken met specifiek de webinar software van Systeme.io zijn:

 • Gebruiksvriendelijke interface: Systeme.io is ontworpen met het oog op eenvoud en gebruiksgemak. De intuïtieve interface maakt het heel makkelijk om een webinar op te zetten, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Met drag-and-drop functionaliteiten en duidelijke instructies kan iedereen snel een professioneel ogende webinar creëren. Dit verlaagt de drempel voor het starten van een webinar en maakt het toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus. Het maakt dus niet uit of je een beginner of al een ervaren marketeer bent!

 • Alles-in-1 marketingplatform: Systeme.io biedt een breed scala aan geïntegreerde marketingtools, zoals e-mailmarketing, funnels en automatiseringen. Hiermee staat het terecht bekend als het ultieme alles-in-1 marketingplatform. Deze tools helpen je enerzijds om je webinar te promoten, maar anderzijds ook om follow-ups en lead nurturing te automatiseren. Zo hoef je dus niet meerdere platforms tegelijkertijd te gebruiken, waardoor je tijd bespaart en efficiënter te werk gaat. Beheer alles binnen één systeem om de effectiviteit van al je marketinginspanningen zo hoog mogelijk te houden.

 • Uitgebreide analysemogelijkheden: Met Systeme.io krijg je toegang tot uitgebreide analytische tools die je helpen de prestaties van je webinars te meten en te optimaliseren. Je kunt gedetailleerde statistieken bekijken over deelname, betrokkenheid en conversiepercentages. Deze inzichten komen heel handig van pas voor het verbeteren van toekomstige webinars en het verder optimaliseren van je marketingstrategieën in het algemeen. Door te weten wat wel en niet werkt, kun je gerichte aanpassingen maken die leiden tot betere resultaten en een hogere ROI.

 • Zeer betaalbaar: Systeme.io is tot slot uiterst betaalbaar wanneer het op het hosten van webinars aankomt. In tegenstelling tot bij veel andere platforms, heb je bij Systeme.io geen duur abonnement nodig. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven van alle groottes, zeker voor kleine bedrijven en startups met een beperkt budget. Dankzij de lage kosten en de uitgebreide functionaliteiten krijg je veel waarde voor je geld.

Krijg ’s werelds meest gebruiksvriendelijke alles-in-één marketingplatform.

Je eerste webinar maken en publiceren met Systeme.io webinar software

Nu je precies begrijpt waarom een webinar maken zo’n slim idee is, is het hoog tijd om er ook daadwerkelijk mee van start te gaan. Laten we samen het stappenplan doorlopen, zodat je precies weet wat je moet doen:

Stap 1: Bepaal je doel en doelgroep

Begin met het definiëren van het doel van je webinar en wie je doelgroep is.

Wil je leads genereren, je expertise delen of je merk versterken?

Begrijp de behoeften en interesses van je doelgroep, zodat je in staat bent een relevant onderwerp te kiezen.

Analyseer bestaande klantgegevens of voer enquêtes uit om inzicht te krijgen in hoe jouw publiek denkt.

Door een specifiek doel te bepalen, kun je je content beter afstemmen. Bovendien maakt dit het ook mogelijk om de resultaten van je webinar te meten en te evalueren. Een goed gedefinieerd doel en een duidelijk begrip van je doelgroep vormen de basis voor een succesvolle webinar.

Stap 2: Kies een datum en tijd

Selecteer als tweede stap vervolgens een geschikte datum en tijd voor je webinar.

Hou hierbij dus rekening met de tijdzones van je doelgroep en vermijd drukke tijden, zoals werkuren, feestdagen en populaire vakantieseizoenen.

Plan je webinar minimaal drie tot vier weken van tevoren in om voldoende tijd over te houden voor promotie en voorbereiding.

Met een goed gekozen tijdstip weet je zeker dat de opkomst en betrokkenheid zo groot mogelijk gaan zijn. Het is daarbij ook slim om een back-up datum in gedachten te houden voor het geval er onvoorziene omstandigheden optreden.

Aan de hand van een zorgvuldige planning gaat je webinar toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk publiek.

Stap 3: Gebruik Systeme.io als webinar platform

Kies hierna een betrouwbaar platform zoals Systeme.io om je webinar te hosten.

Zorg ervoor dat het platform alle benodigde functies biedt, zoals registratiepagina’s, e-mailintegratie en interactieve tools (bijv. polls en Q&A-sessies).

Systeme.io is bijzonder geschikt vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide marketingtools, die het hele proces van opzetten tot uitvoeren en analyseren vereenvoudigen.

Controleer altijd of je gekozen platform de mogelijkheid biedt om webinars op te nemen, zodat je de sessie later kunt delen met deelnemers die er niet live bij waren.

Met een betrouwbaar platform weet je zeker dat je webinar soepel verloopt en dat je professioneel overkomt op je doelgroep.

Stap 4: Promoot je webinar

Maak gebruik van verschillende kanalen om je webinar te promoten. Je beste opties hierbij zijn:

 • E-mailmarketing
 • Social media
 • Je eigen website (bijv. blog)

Een tip die we niet vaak genoeg kunnen benadrukken, is om aantrekkelijke visuals en duidelijke call-to-actions toe te voegen. Dit gaat enorm helpen om voor meer inschrijvingen te zorgen.

Het is zelfs mogelijk om voor betaalde advertenties te kiezen, om een nog breder publiek te bereiken.

Vergeet niet om herinneringsmails te sturen aan de inschrijvers, bijvoorbeeld een week, een dag en een uur voordat je webinar begint. Zo krik je de opkomstcijfers nog net wat verder op.

Gebruik testimonia of eerdere succesverhalen in je promotie om vertrouwen op te bouwen en de waarde van je webinar te benadrukken. Een goed geplande en uitgevoerde promotiestrategie zorgt voor een volle ‘virtuele zaal’.

Stap 5: Creëer de inhoud

Bereid een gestructureerde, interessante presentatie voor die je onderwerp duidelijk en interessant overbrengt.

Doe hierbij een beroep op bijvoorbeeld de volgende visuele hulpmiddelen:

 • Slides
 • Video’s
 • Infographics

Puur om je punten te illustreren en ervoor te zorgen dat iedereen de aandacht erbij houdt.

Vergeet niet om hier en daar interactieve segmenten toe te voegen met polls en Q&A’s om de betrokkenheid van je publiek nog verder te vergroten.

Zorg ervoor dat je presentatie niet alleen informatief is, maar ook een verhaal vertelt dat je publiek boeit. Oefen je presentatie meerdere keren om vloeiend en zelfverzekerd over te komen. Denk ook aan het toevoegen van praktijkvoorbeelden en case studies om je punten te verduidelijken en geloofwaardigheid op te bouwen.

Hoe beter en unieker je inhoud is, hoe waardvoller en meer memorabel het is voor je publiek.

Stap 6: Test de technologie

Voer enkele tests uit om ervoor te zorgen dat alle technologie goed werkt, inclusief je internetverbinding, audio, video en presentatiehulpmiddelen. Niets is zo vervelend als tijdens je webinar tegen dit soort problemen aan te lopen.

Zorg ervoor dat je bekend bent met de functionaliteiten van je webinarplatform en los eventuele technische problemen op voordat je live gaat.

Test ook de interactieve elementen om te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Het is vaak slim om een volledige generale repetitie te houden, waarbij je het webinar doorloopt zoals je het live zou doen.

Stap 7: Voer het webinar uit

Nu de voorbereiding er volledig op zit, blijft er nog maar één stap over; het webinar zelf!

Begin je webinar op tijd en bedank je deelnemers voor het feit dat ze zijn komen opdagen. Volg je voorbereide presentatie, maar wees flexibel genoeg om in te spelen op vragen en opmerkingen van het publiek. Hou de sessie lekker interactief om de aandacht vast te houden.

Een handige tip: Sluit af met een duidelijke call-to-action en bedank je deelnemers voor hun tijd en aandacht.

Wacht niet langer dan nodig is en zet vandaag nog jouw unieke webinar op via Systeme.io!

Krijg ’s werelds meest gebruiksvriendelijke alles-in-één marketingplatform.

Tijdelijk aanbod

Krijg GRATIS levenslange toegang tot Systeme.io!

Voor een beperkte tijd heb je de kans om een gratis Systeme.io levenslange account te bemachtigen!

Bevat: 3 funnels, 2000 contacten en onbeperkt aantal e-mails verzonden!

Reageer snel, want deze exclusieve aanbieding blijft niet voor altijd geldig!